The Interrogation Chamber

– en binaural ljudinspelning

Lördagen den 5 mars 2011 gav vi oss ner i R1 med ett låtsashuvud, en dator med specialljudkort och en gigantisk säck rekvisita. Förutom att äta Cheez ballz, dra en tjugo meter lång elkabel ner genom reaktorgropen och sjunga sånger från ökända barnprogram så hann vi faktiskt spela in en 3D-ljudpjäs.

Nu kan du (med hörlurar!) lyssna på resultatet på Soundcloud eller Youtube!

Först kan vi ju varna att den är ganska våldsam och läskig om man lätt blir skrämd av ljud. Dessutom är själva handlingen inte alls av B-films-karaktär utan har självklart ett stort psykologiskt djup!  Tja, just det kanske inte riktigt är sant men fokus med pjäsen ligger på ljudeffekterna. Den binaurala ljudinspelningen funkar så att ljudet fångas upp av två mikrofoner som är fastsatta varsitt öra på ett fejkhuvud. När man lyssnar på inspelningen i stereohörlurar ska man få samma ljudintryck som om man hade suttit där vi spelade in.

Hörseln bestämmer ett ljuds riktning med hjälp av skillnaden i ankomsttid och ljudstyrka mellan våra öron samt att frekvensgången ändras pga. örats form. Med hjälp av fejkhuvudet ska ljudet ändras på alla dem sätten men binaural ljudinspelning går inte att göra perfekt eftersom varje huvud och varje par öron har olika form. Vi medieteknologer lär oss mer om binauralt ljud och riktningshörsel i kursen Ljud som informationsbärare.

Den här pjäsen gjordes av Anton Warnhag, David Ringqvist, Erik Sillén, Norbert von Niman & Poya Tavakolian. Originalmanus av Anton Warnhag.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s