Avatar Alpha

– att träda in i en annan kropp

Söndagen den 29 maj 2011 var, den då nyligen namngivna, sektionslokalen Meta full med LAN-spelande studenter som fick vara deltagare i vårat experiment Avatar Alpha. Med hjälp av projektor och högtalare kunde de både se och höra samma sak som vår kamerautrustade människa, trots att den befann sig två kilometer bort. Vi kallar den ”avatar” eftersom dens kropp och sinnen skulle fungera som ett fordon för deltagarna att utforska världen genom. Allt som avataren gjorde dikterades till den genom en mikrofon i sektionslokalen.


http://www.youtube.com/watch?v=nIJHs6yg9sM

Som väntat av en sån här obeprövat test (eller alfa-version om man så vill; därav namnet Avatar Alpha) gick det ganska dåligt av de anledningar som vi beskriver i videon. Fördröjningen mellan deltagare och avatar förstörde den direkta kontrollen över avatarens handlingar. Den dåliga bild och ljudkvaliteten gjorde också att deltagare och avatar fick väldigt olika intryck. Att skicka röstkommandon till avataren visade sig vara klurigt eftersom avataren kanske inte alltid kan förstå vad som menas.

Om andra skulle vilja vidareutveckla detta experiment vore intressant att styra en avatar över en längre period för att kunna åstadkomma mer intressant beteende, att låta deltagare styra en avatar mindre aktivt genom att skicka mer komplexa kommandon och att styra en vanliga människa i sitt vanliga liv.

En populär kurs bland oss medieteknikstudenter på KTH är Närvaruproduktion på distans där man genomför något mindre tillspetsade projekt inom området, men ingen av oss hade gått den.

Medlemmarna som gjorde Avatar Alpha är Anton Warnhag, David Ringqvist, Mia Maria Stipic och Norbert von Niman. Stort tack till Christian Bengtsson och deltagarna! Experimentet inspirerades av Mind Feed från Interacting Arts.

Dela på Facebook!

Annonser