Dags att tänka

Vi som pluggar medieteknik här på KTH lär oss ju tidigt att betona att det är ett e där i mitten; medi-”konstpaus”-e-”konstpaus”-teknik. Folk kan ju tro att vi bara håller på med det som i folkmun kallas media d.v.s. TV, radio och tryck! Skandal! Men än så länge är den medierade kommunikation som vi håller på med främst begränsad till de sinnena syn och hörsel, precis som TV, radio och tryck, så liknelsen är kanske inte helt fel. Vilka andra sinnen och medierade kommunikationssätt skulle medieteknikutbildningen kunna behandla?

emotive_epocVissa av oss kommer kanske att arbeta med känseln när vi designar apparater eller taktila gränssnitt. Rörelsekänsliga sensorer som accelerometrar, gyroskop och laseravståndsmätare har blivit vardagsmat i apparater som Wii, Iphone och Xbox Kinect. Ett område som där utveckling pågår är sensorer för så kallad ”mind control” eller tankestyrning; sensorer som känner av hjärnaktivitet, känslor eller koncentrerade tankar. Tekniken utvecklades först för neurofysiologiska tillämpningar som ett sätt att undersöka hjärnan. Vad jag förstått är tekniken fortfarande ganska primitiv men i framtiden kanske även tankestyrning kommer att vara vardagsmat.

Jag tror hjärnan är ganska tacksam att jobba mot eftersom den är så flexibel. Om sensorerna kan detektera en viss, slumpvis tanke och man ser till att någonting händer då kommer hjärnan med lite övning att koppla ihop dem. Så fungerar exempelvis spelet Mindflex från Mattel, där spelaren får en boll att sväva genom att tänka på ett visst sätt.

Bilden ovan visar Emotive EPOC neuroheadset från Emotive Systems som uppges läsa av de fyra känslorna glädje, ledsamhet, ilska och rädsla. Den medföljande mjukvaran kan spela ett Flickr-bildspel, taggad bilderna med känslan du får när du ser den och visa bilder som gör dig glad extra länge. Tänk vilken häftig tillämpning av en pryl för enbart kostar 300 dollar!

Nämen allvarlig; om tekniken utvecklas öppnar sig framtidsscenarier som inte ens täckts av SciFi-filmer. Snacka om att aldrig kunna koppla av och tänka fritt om du riskerar att beställa en pizza, byta kanal på TV:n och skicka information till Google Analytics. Eller tänk er dagen då mobiltelefonerna förutom röst- och videosamtal erbjuder alternativet ”Make mindcall”. Telepati, anyone?

Källor: Design Buzz, NyTeknik

Annonser