Kvinnors roll inom spelbranschen!

Datorspel, branschen som är fylld och kantad av nördar och finniga tonåringar har fått en ny utmanare på marknaden. Den manliga rasens motsats, alla nördars våta dröm. Kvinnorna har intagit datorspelsindustrin och de är här för att stanna!

Att vara kvinna inom spelindustrin har alltid varit ett hett ämne inom markanden. Eftersom de som spelar datorspel till största del är män (ca 92% enligt viss statisktik, vilket jag tror är överdrivet, då många kvinnor säger att de under alias som män över nätet) så blir det automatiskt att kvinnor blir som exotiska djur. Att datorspels-stereotypen är en finnig, blek, långhårig och socialt inkompetent nörd som sitter och knackar kod i mammas källare gör ju inte ryktet för de spelande kvinnorna bättre.

Men spelbranschen är som vilket arbete som helst och kvinnor har redan idag en jättestor roll inom spelbranschen, där de jobbar som allting ifrån programmerare till leaddesigners, rekryteringschefer och vanliga kontorsjobb. Bara för att spelens huvudkaraktär inte är en kvinna eller att spelen spelas av män betyder det inte att de är gjorda av bara män för män.

Så varför är det såhär? Varför är branschen på detta sätt och varför blir inte kvinnorna ”accepterade” som inom vilket arbete som helst?

För det första så är ju spelföretagen företag, och de vill tjäna pengar, och var tjänar de pengar? Jo, genom att göra spel som majoriteten tycker om dvs. män. vilket då blir blodiga skjutspel med mycket våld, vapen, action osv…

Men detta är inte helt sant. Många kvinnor spelar också dessa spel. Det är till och med så att Gaming-eliten inom Starcraft, World of Warcraft, EvE online och diverse sportspel är kvinnor. Men det är fortfarande männen som dominerar konsumerandet av spel, och därför görs det inte lika mycket spel som tilltalar den motsatta parten.

Jag tycker att kvinnor som spelar spel inte ska dölja sig bakom en manlig karaktärs ansikte och jag tycker inte de ska skämmas för att de spelar spel, även om de får utstå sexuella trakasserier (vilket de utsätts för) och annan form av mobbning.

Stand up and be proud of yourself!

Samus Aran från spelserien Metroid Prime

Annonser

One thought on “Kvinnors roll inom spelbranschen!

  1. Du glömmer casualspelen som Peggle, FarmVille och Angry Birds. Där är könsfördelningen mycket jämnare och de är ju i många fall större än trippel-A-spelen. Varför tror du att spelbranschen inte vill göra trippel-A-spel till kvinnor?

Kommentarer inaktiverade.