Tangentbordet, en oförändrad klenod från 1873

adaptive-keyboard-by-microsoft_01_yZLsh_58

Med skrivmaskinerna kom tangentborden. De gjorde att en enkel knapptryckning gav upphov till en perfekt bokstav på pappret och visst kunde man skriva snabbare med tangenterna än med penna. Men QWERTY-tangentbordet var inte bara effektivt vid tiden då det kom, 1873, utan fortsätter att vara det mest effektiva och välanvända inputverktyget. Till och med på touchskärmar har den än så länge överlevt, i oförändrad form!

Kommer ni ihåg hypen kring Optimus Maximus år 2005? Ni vet, tangentbordet där varje tangent var en skärm så att den direkt kunde byta mellan olika språk, snabbtangenter, och visa programgenvägar med deras ikoner direkt på tangenten. Revolutionen verkar ha uteblivit och sen dess har det varit tyst om liknande tangentbordsinnovationer. En grupp på Microsoft tar nu upp stafettpinnen och visar upp en prototyp av ett liknande tangentbord och har kanske förbättrat formeln lite.

Tangentbordet är ett vanligt tangentbord nertill men har en avlång touchskärm längst upp. Tanken är att denna automatiskt ska anpassa sig efter det man håller på med. Om du är i utforskaren visas mappens filer där, om du är på facebook visas dina vänner och jag skulle gissa att om du är i Word så kan du ställa in formateringsfunktioner. Vi får se om de går vidare med den här spännande prototypen. Jag tycker att det i alla fall låter som en produktivitetshöjande funktion men det får MDI-testerna avgöra!

Källa: The Design Blog

Annonser

2 thoughts on “Tangentbordet, en oförändrad klenod från 1873

Kommentarer inaktiverade.