Slayer; hur de förändrade metallvärlden och gjorde elgitarren till ett vapen.

Nu i oktober 2010 är det 24 år sedan thrash metall-bandet Slayer släppte sitt mästerverk: Reign in Blood. Då jag själv älskar Slayers musik, så tyckte jag att det är passande att berättade lite om bandet.

Slayer är ett amerikanskt thrash metal-band från Huntington Park, Kalifornien, bildat 1981. Bandet grundades av gitarristerna Jeff Hanneman och Kerry King . Slayer tog steget till berömmelse med sitt episka album från 1986 som i stort sett skapade hela dödsmetallen, Reign in Blood, och kallas även: en av ”the Big Four” thrash metal-banden, tillsammans med Metallica, Megadeth och Anthrax.
Slayers musikaliska drag innebär snabb tremolo picking, blixtsnabba gitarrsolon, dubbelpedaler till trummorna och skrikande sång. Bandets texter och skivomslag, som omfattar ämnen som seriemördare, satanism,  religion och krig  har genererat albumförbud, förseningar, stämningar och stark kritik från religiösa grupper och allmänheten.

Enligt många så är det Slayers musikaliska stil som gör bandet starkare än de andra medlemmarna i ”Big Four”, som alla blev kända under 1980-talet . Det är bland annat för att Slayer aldrig har vikt sig för något eller någon, de har aldrig ändrat sin stil p.g.a. trender för att tjäna en extra slant på det som bl.a. Metallica gjorde. Slayer är bland de få stora banden i musikindustrin som har hållt sig till ”I don’t give a fuck”-mottot under hela sin karriär; Slayer är konsekventa!  Slayer’s nedstämda rytmer, slicka  gitarrlicks, grafiskt våldsamma texter och grymma konstverk har satt standarden för ett dussintals nya thrash band och deras ”musik var direkt ansvarig för uppkomsten av death metal” enligt MTV,  som rankade Slayer som det ”sjätte största metal bandet genom tiderna.” Reign in Blood hyllades som ”det tyngsta albumet genom tiderna” av tidnginen ”Kerrang!”.

Slayers kontroversiella texter må vara brutala och riktigt vulgära men det de har fått mest kritik för är ett av deras mest kända verk, Angel of Death. Den handlar om Josef Mengeles brott mot mänskligheten, vilket får en del okunniga människor att anklaga bandmedlemmarna för att vara nazister.

Allt som allt har Slayer förändrat sättet man ser på metall. Ingen spelar så snabbt som Slayer gjorde 1986. Inget band har haft mer inflytande som Slayer inom extrem-metal kretsarna. Trummisen, Dave Lombardo, satte ribban högt för trummisar som spelar med dubbelpedaler.

”Life starts at 200 BPM”

Over and out!
– Lil’ P

Annonser